Inteligenta Emotionala

Stii profesorul sau medicul ala de care iti place? L-ai intrebat vreodata ce note a luat in liceu sau facultate? De ce iti place de el? Iti place de el ca e bun, te intelege, comunica frumos cu tine.

Si iti amintesti de seful care tipa, critica si e nemultumit tot timpul? Dar de colega care nu ia nicio decizie pana nu te exaspereaza cu intrebarile? Dar de partenerul care nu tine cont de ce simti tu?

Ce face diferenta intre unii si altii e INTELIGENTA EMOTIONALA.

Cele 2 domenii ale Inteligentei Emotionale

Inteligenta emotionala are doua domenii mari, fiecare cu cate 2 categorii:

EU

1. abilitatea de a ma observa si a fi constient de emotiile mele

2. abilitatea de a-mi gestiona emotiile pentru a fi implinit si a obtine ceea ce imi propun profesional si personal

CEILALTI

1. abilitatea de a intelege emotiile celorlalti

2. abilitatea de a lua decizii in functie de starile emotinale ale celorlalti

Inteligenta emotionala contribuie in proportie de peste 80% la succesul, atat in viata personala cat si profesionala, in timp ce cunostintele sau inteligenta generala au un aport de 15-20%.

Inteligenta emotionala cuprinde 25 de abilitati, impartite pe cele 4 categorii mentionate mai sus: incredere in sine, controlul emotiilor, independenta emotionala, automotivare, managementul timpului, activitatilor si energiei, comunicare, intelegerea celorlalti, relatii pozitive, empatie, lucru in echipa, leadership, gandire critica, flexibilitate, etc.

Experienta mea

Am crescut si mi-am petrecut adolescenta crezand ca ceilalti ma fac sa plang, ca mama ma scoate din sarite, ca colegii rad de mine si eu sufar, ca sunt o victima a circumstantelor. Mi-a fost rusine de corpul meu, mi-era frica sa vorbesc in public, imi luam haine lungi si largi ca sa par mai slaba, plangeam la orice remarca a celorlalti si credeam ca doar altii au noroc si eu nu.

Dupa ce am terminat facultatea, m-am inscris la formarea in psihoterapie. Eram in Bucuresti si tocmai am vorbit la telefon cu maica-mea si m-am enervat RAU de tot. Am intrat aproape plangand la curs, turband de nemultumire si spunandu-mi ce nenorocita e viata ca doar mie mi se intampla lucruri care ma incurca tocmai cand am ceva de facut. Eram convinsa ca mama m-a enervat si ca ea e vinovata de starea mea de nefericire.

Foarte pe scurt, cum vorbeste de obicei Prof. Daniel David, ne-a spus ca suntem responsabili pentru starile emotionale si ca noi alegem cum ne simtim. Inutil sa spun acum starea de nervi si mai accentuata prin care am trecut, faptul ca ma tineam de scaun si imi spuneam "Sim, ai platit 500 de euro pe cursul asta. E vorba de profesia ta. Nu primesti diploma daca pleci."

Era de neconceput ca eu m-am enervat. Am plecat de la curs si in urmatoarele 3 satamani am citit tot ce am gasit. Era ca si cand traisem intr-o bula si descoperam ca exita si alta lume. Accea a responsabiltiatii emotionale.

Aici a inceput legatura mea cu Inteligenta Emotionala. A urmat un drum lung, uneori dureros, dar intotdeauna plin de recompense sufletesti, unde am invatat sa ma eliberez de furie, de teama, de rusine, vinovatie.

Aici a inceput legatura mea cu Inteligenta Emotionala. A urmat un drum lung, uneori dureros, dar intotdeauna plin de recompense sufletesti, unde am invatat sa ma eliberez de furie, de teama, de rusine, vinovatie.

Am invatat sa-mi asum responsabilitatea pentru propria viata, pentru emotiile mele, pentru relatiile mele, pentru banii mei, pentru ceea ce sunt.

Pe urma am inceput sa ii ajut pe altii sa parcurga acelasi drum si invatam tot mai mult cum sa-i motivez, cum sa-i ajut sa isi descopere punctele forte, cum pot sa parcurga si ei aceleasi etape. Cu totii suntem pe acelasi drum numit VIATA, doar la kilometrii diferiti.

Programele de inteligenta emotionala

Am dezvoltat dealungul timpului programe de inteligenta emotionala pentru adulti, adolescenti, parinti, profesori, companii.

Blog - articole

Daca vrei sa primesti articole despre emotii si inteligenta emotionala, aboneaza-te mai jos.

Evenimente

Urmareste aici evenimentele pe care le organizez pentru adulti: bootcampuri pentru femei, Curs Relatie de Succes, Parinte de Succes.

Tabere Pasaport pentru Succes pentru adolescenti

Am dezvoltat un program de inteligenta emotionala complex pentru adolescenti. Citeste mai mult AICI.

Cu drag,

Simona